A magyar családok karácsonyozási szokásai

 

A karácsonyi ünnepekre a családok többsége közösen készül fel, de az előzetes nagytakarításban és a sütés-főzésben jóval nagyobb teher hárul a nőkre, mint a férfiakra. A családok felében szenteste adják át egymásnak az ajándékokat, egyharmaduknál viszont nem várnak addig, már délután körbeállják a fát. A karácsony mozgalmas ünnep, az emberek kilenctizede útra kel és meglátogatja rokonait, ismerőseit, a többség 2-3 helyre is elmegy vendégségbe. A külföldön élő hozzátartozók közül csak minden ötödik jön haza rendszeresen karácsonyra. Az ünnepi tévéműsorokba szinte mindenki belenéz, és filmekre is jut ideje a nagy többségnek. A közös és az egyéni kikapcsolódásnak nagyjából azonos súlya van, karácsonykor közel egyforma arányban (30-40 százaléknyian) társasjátékoznak, kártyáznak illetve interneteznek, játszanak laptopjaikon, okostelefonjaikon.

 

Bővebben...

 

 

 

 

 

A magyarok fele tervez nyaralást idén

 

A válaszadók közel fele, 51 százalékuk tervez 2018 nyarán legalább ötnapos nyaralást. Közülük minden hatodik belföldön tervezi eltölteni pihenését. A nyaralók kétharmada vízpartra utazik, harmaduk városnézést tervez, negyedük a wellness üdülést választotta és ötödük a túrázást. Akik nem terveznek idén nyaralni, ők valamivel alacsonyabb iskolai végzettségűek, inkább vidéken élnek, több köztük a nő és kevésbé jönnek ki jól a jövedelmükből, mint azok, akik fognak idén nyaralni.

 

 Bővebben...

 

 

 

 

Anya mos, vasal, főz és takarít – apa az autóval foglalkozik

(Nemi szerepmegosztás a magyar háztartásokban)

 

A magyar háztartások többségében a nők végzik a mindennapi teendőket. A nők mosnak, teregetnek, vasalnak, főznek és takarítanak, ők foglalkoznak a gyerekkel is:a kicsiket pelenkázzák és fürdetik, a nők mennek el az iskoláskorúak szülői értekezletére és fogadóórájára is. A férfiak főképpen a kisebb javításokat, barkácsolásokat, az autóval kapcsolatos tevékenységeket vállalják magukra, és az ő reszortjuk a számítógépek karbantartása is. A nyaralásokról, a nagyobb értékű kiadásokról jellemzően együtt döntenek a párok, ahogy arról is, mit néznek a tévében.

 

Bővebben...